Confidenţialitate

Tanczos Barna, despre bugetul de apărare: UE o să modifice probabil radical regulile cu privire la finanțarea cheluielilor militare / Noi am început deja cu o finanțare pentru industria de armament de peste 2,3% | VIDEO

După summitul liderilor europeni de la Londra, întâlnire la care a participat și președintele interimar Ilie Bolojan, statele europene au hotărât să facă mai mult pentru securitatea Europei și să se înarmeze mai mult. Premierul britanic a spus că există inclusiv planuri de formare a unei coaliții voluntare pentru punerea în aplicare a unui acord de pace în Ucraina, dar a admis că e nevoie inclusiv de sprijinul SUA. Invitat în emisiunea „România în Direct” la Europa FM – cu Cătălin Striblea – ministrul de Finanțe, Tanczos Barna, a susținut că România a început să finanțeze „chiar într-un mod fără precedent dacă ne uităm la ultimii 10, 20 de ani, industria de apărare”. Ministrul a spus că România a crescut bugetul pentru apărare în 2025 la peste 2,3%, de la 2,2 procente, anul trecut.  UE urmează „să modifice probabil radical regulile cu privire la finanțarea cheluielilor militare, de înarmare”, a preciat tanczos Barna, care a adăugat că, în căutarea de soluții, România a găsit câteva. „Finanțarea pentru industria de armament este peste 2,3% pentru MApN – peste acea sumă vin investițiile în sectorul industrial. Acești bani se duc pe capitalizarea companiilor și s-au prevăzut pentru ministerul Economiei anul acesta un milliard de lei”, a declarat ministrul Barna.

Tanczos Barna: „Industria de apărare a dat anul trecut semnale de revenire”

Tanczos Barna:Uniunea Europeană o să modifice probabil radical regulile cu privire la finanțarea cheluielilor militare, de înarmare, de dezvoltare a sectorului de producere a armamentului pe continent și acest lucru, dacă este privit ca o oportunitate de România, poate să fie o oportunitate pentru sectorul industriei militare. Noi am început anul acesta deja să finanțăm chiar într-un mod fără precedent dacă ne uităm la ultimii 10, 20 de ani, industria de apărare. Pentru că industria de apărare a dat anul trecut semnale de revenire”.

Cătălin Striblea: Hai să vedem un pic. În 2023 am fost sub 1,5, în 2024 am ajuns la 2,2% din PIB, în 2025 urmează să avem mai mult?

Tanczos Barna: „Peste 2,3”.

Tanczos Barna: „Finanțarea pentru industria de armament este peste 2,3% pentru MApN, iar peste acea sumă vin investițiile în sectorul industrial”

Cătălin Striblea: Peste 2,3, bani pe care îi dați deoparte – asta e înțelegerea acum în Europa – îi dați deoparte din deficit, nu?

Tanczos Barna: „Este o propunere. Să vedem cum se materializează. Vorbind și cu doamna președintă Ursula von der Leyen, lucrurile merg în această direcție. De aceea spun că se vor opera modificări substanțiale în ceea ce privește modul în care se finanțează. Am văzut deja propunerile Germaniei de fond de investiții. Se caută soluții în momentul de față. România a găsit deja câteva soluții și ce spun eu finanțarea pentru industria de armament este peste 2,3% pentru MApN – peste acea sumă vin investițiile în sectorul industrial. Acești bani se duc pe capitalizarea companiilor și s-au prevăzut pentru ministerul Economiei anul acesta un milliard de lei și lucrurile pot merge înainte în acest sens”.

Cătălin Striblea: Deci, pe lângă cei 2,3%, care sunt cheltuieli de personal și înzestrare a Armatei, spuneți că mai există un milliard de lei la ministerul Economiei ca să investească în diverse companii.

Tanczos Barna: „Exact”.

Tanczos Barna: Lumea vinde fel de fel de lucruri și România trebuie să exploateze, chiar dacă sună foarte urât câteodată, că este un avantaj să poți să vinzi armament și praf de pușcă, așa funcționează din păcate astăzi această lume”

Cătălin Striblea: Domnul Bolojan, în declarația sa de vineri, spune că de fapt trebuie să mergem la 3%.

Tanczos Barna: „Iarăși, este o matematică, contabilitate ce înseamnă 3%? Dacă ne uităm la înzestrare, dacă ne uităm și la investițiile de capital în industria de apărare. Polonia, de exemplu, adună tot ce înseamnă industrie de apărare. Chiar și infrastructură dual use. Pentru că un port, o infrastructură civilă care în caz de război, Doamne ferește, se poate folosi și pentru Armată poate să însemne după anumite calculi investiții multi use, multi role sau dual use și pot fi luate în considerare la deficitul acela despre care vorbim. Dacă se iau sau nu se ia în considerare la deficitul per ansamblu. Noi, ceea ce am pornit anul acesta este o creștere față de anul 2024 a bugetului MApN și, separat, pentru industria de armament am început să facem investiții, pentru a nu pierde această oportunitate, până la urmă. Lumea vinde fel de fel de lucruri și România trebuie să exploateze, chiar dacă sună foarte urât câteodată, că este un avantaj să poți să vinzi armament și praf de pușcă, așa funcționează din păcate astăzi această lume”.

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Decizia privind menținerea sau ridicarea controlului judiciar în cazul lui Călin Georgescu, amânată pentru 5 martie

OSZAR »