Confidenţialitate

Raportul trimestrial asupra inflației va fi prezentat azi de Mugur Isărescu. Eurostat: România, în continuare țara cu cea mai ridicată inflație din UE | AUDIO

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, va prezenta marți, 20 mai, raportul trimestrial asupra inflației. Sunt datele disponibile până la data de 30 aprilie. Potrivit Băncii Naționale, rata anuală a inflației va fi variabilă până în toamna acestui an, dar va scădea apoi timp de patru trimestre.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Banca Națională a României a anunțat că inflația va continua să crească într-un mod instabil până prin toamna anului 2025. După aceea, se așteaptă ca inflația să înceapă să scadă treptat timp de un an.

Această scădere va fi mai lentă decât se estimase anterior, iar inflația va rămâne destul de ridicată până la începutul lui 2026, când ar putea coborî ușor sub limita superioară dorită de BNR.

Vineri, conducerea BNR a aprobat raportul despre inflație pentru luna mai 2025, care include cele mai recente informații disponibile până la finalul lunii aprilie.

Guvernatorul Mugur Isărescu a spus în februarie că BNR a revizuit prognoza de inflație pentru finalul lui 2025 la 3,8% (față de 3,5% cât estima anterior), iar pentru sfârșitul lui 2026 estimează o inflație de 3,1%.

Rata anuală a inflației a fost de 4,95%, în ianuarie 2025, în februarie a urcat la 5,2%, în martie a fost de 4,8%, iar luna trecută a fost de 4,9%.

România, în continuare țara cu cea mai ridicată inflație din UE

România este în continuare țara cu cea mai ridicată inflație din UE, cu un avans anual al prețurilor de 4,9%, arată datele publicate ieri de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat).

Luna trecută, țările cu cele mai scăzute rate anuale ale inflației din Uniunea Europeană au fost Franța, Cipru și Danemarca.

La polul opus, țările membre UE cu cele mai ridicate rate ale inflației au fost România (4,9%), Estonia (4,4%) și Ungaria (4,2%).

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Vot așteptat azi în Parlamentul European. România cere Comisiei Europene prelungirea cu 18 luni a perioadei de implementare pentru anumite proiecte din PNRR | AUDIO

OSZAR »