Confidenţialitate

Parlamentul Ungariei a aprobat legea prin care ţara va începe procedura de retragere din Curtea Penală Internaţională. Benjamin Netanyahu a salutat decizia

Parlamentul Ungariei a aprobat marţi, 20 mai, o lege prin care ţara va începe procedura îndelungată de retragere din Curtea Penală Internaţională (CPI). Potrivit guvernului condus de premierul Viktor Orban, CPI a devenit „o instanță politică”, informează Reuters, potrivit Agerpres. Legea privind retragerea din CPI a fost adoptată cu 134 voturi pentru şi 37 de voturi împotrivă. „Ungaria respinge ferm folosirea organizaţiilor internaţionale – în particular tribunalele penale – ca instrumente de influenţă politică”, arată textul acestei legi prezentate de vicepremierul Zsolt Semjen.

Guvernul de la Budapesta a anunţat decizia de retragere din CPI pe 3 aprilie, la scurt timp după ce premierul israelian Benjamin Netanyahu a sosit în Ungaria pentru o vizită de stat, sfidând mandatul de arestare emis de CPI.

Preşedinţia Adunării Statelor Părţi a CPI şi-a exprimat îngrijorarea faţă de această decizie.

Prim-ministrul ungar, Viktor Orban: CPI „nu mai este un tribunal imparţial, un tribunal al statului de drept, ci este mai degrabă o instanţă politică”

Luna trecută, premierul ungar Viktor Orban a afirmat că CPI „nu mai este un tribunal imparţial, un tribunal al statului de drept, ci este mai degrabă o instanţă politică”. Budapesta a respins ideea arestării premierului israelian şi a calificat mandatul de arestare drept „neruşinat’”.

Ungaria este membru fondator al CPI şi a ratificat documentul său fondator în 2001. Totuşi, legea nu a fost promulgată.

Premierul israelian a salutat decizia Ungariei

Prim-ministrul Israelului, Benjamin Netanyahu, a calificat decizia Ungariei de a părăsi CPI drept „curajoasă şi justă”.

Şeful guvernului israelian face obiectul unui mandat de arestare emis de CPI pentru crime de război în Fâşia Gaza, acuzaţie respinsă de Benjamin Netanyahu. Retragerea unei ţări din CPI intră în vigoare la un an de la data primirii de către secretarul general al ONU a unei notificări scrise privind decizia de retragere.

CPI a fost creată în urmă cu peste două decenii pentru a aduce în faţa justiţiei persoane acuzate de crime de război, crime împotriva umanităţii şi genocid.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Raportul trimestrial asupra inflației va fi prezentat azi de Mugur Isărescu. Eurostat: România, în continuare țara cu cea mai ridicată inflație din UE | AUDIO

OSZAR »