Controale în țară privind acordarea concediilor medicale. Ministrul Sănătății: Au fost eliberate și peste 200 astfel de concedii într-o zi. Modul de acordare va fi schimbat | AUDIO

Concediile medicale… la control: Corpul de control al ministrului Sănătății verifică în țară modul în care mai mulți medici dau concedii medicale. Sunt unele cazuri în care doctorii acordă până la 200 de concendii medicale pe zi, susține ministrul Alexandru Rogobete.
Alexandru Rogobete, ministrul Sănătății: S-au eliberat și peste 100-200 de concedii medicale într-o singură zi
Alexandru Rogobete, ministrul Sănătății: „Tot ce pot să vă spun este că am identificat zeci de colegi care au eliberat mai multe concedii medicale, mai mult decât este posibil fizic într-o zi”.
Reporter: Câte adică?
Alexandru Rogobete, ministrul Sănătății: „Vorbim de situații în care au fost eliberate și peste 100-200 de concedii medicale într-o singură zi”.
Reporter: Sunt medici dintr-un anumit județ sau din mai multe județe din țară?
Alexandru Rogobete, ministrul Sănătății: „Sunt din mai multe județe și nu este doar o specialitate implicată”.
După finalizarea raportului Corpului de control, se vor lua decizii pentru limitarea şi pentru schimbarea modului de acordare a anumitor concedii medicale, în special cele de „boală obişnuită”.
Alexandru Rogobete, ministrul Sănătății: „Vom interveni legislativ pentru limitarea și schimbarea modului de acordare a anumitor concedii medicale”
„Așa cum am spus, după ce avem toate cifrele și raportul final al Corpului de Control, vom interveni legislativ pentru limitarea și schimbarea modului de acordare a anumitor concedii medicale. Și aici mă refer în special la cele din categoria 0-1, boală obișnuită. Nu mă refer aici la cancer, AVC sau alte urgențe medico-chirurgicale sau boli cronice”, a precizat ministru Rogobete.
Amintim, guvernul are în plan și schimbarea modului în care este plătit concediul medical – în funcție de numărul de zile.
Reacție de la ministrul Sănătății în cazul medicamentelor compensate și gratuite, decontate cu mare întârziere de Casa de Asigurări de Sănătate.
Minsitrul Alexandru Rogotebe susține că situația s-ar putea regla până la toamnă.
Ministrul Sănătății: „Sper eu până în septembrie să ajungem cât de cât la un nivel acceptabil”
Alexandru Rogobete, ministrul Sănătății: „Situația plăților – am discutat cu CNAS-ul de dimineață pe acest subiect. Situația plăților în momentul de față este la luna martie și sigur că vom încerca, în funcție de disponibilul financiar, să recuperăm aceste întârzieri. Sper eu până în septembrie să ajungem cât de cât la un nivel acceptabil”.
Reporter: S-ar putea pune problema în care pacienții să nu beneficieze de medicamentele compensate?
Alexandru Rogobete, ministrul Sănătății: „În momentul de față nu au fost identificate astfel de situații și nu cred că se va ajunge la această situație. Eu mă bazez mult pe înțelegerea distribuitorilor, ținând cont de contextul financiar al țării”.
Întârzierile la plata medicamentelor compensate au atins cote „îngrijorătoare”, care afectează semnificativ capacitatea de aprovizionare şi funcţionare a farmaciilor, au transmis ieri reprezentanții farmaciștilor din România.
Sursa foto: Inquam Photos / George Călin