Câți bani va reuși statul să adune la buget prin măsurile fiscale anunțate. Ministrul Finanțelor a transmis calculele făcute | AUDIO

Vicepremierul Tánczos Barna și miniștrii Finanțelor, Educației, de la Sănătate și Muncă au prezentat în detaliu, joi, 3 iulie, pachetul fiscal pentru care Guvernul își va asuma răspunderea săptămâna viitoare. Statul va reuși să strângă în acest an aproximativ 10 miliarde de lei în plus prin acest prim pachet, spune ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare.
Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare: „Avem creșteri la capitolul accize de un miliard în 2025 și trei miliarde jumate în 2026”
„În privința compoziției pachetului, bineînțeles că avem în zona de venituri, pe reașezarea cotelor de TVA la 9 și 11 un plus de șase miliarde. Avem creșteri la capitolul accize de un miliard în 2025 și trei miliarde jumate în 2026. Prin așezarea plafonului pentru CASS la pensii, la 3.000 de lei, vom obține un miliard 378 de milioane în 2025 și peste patru miliarde în 2026”, a spus ministrul Finanțelor.
Alte măsuri care vor intra în vigoare în acest an: majorarea impozitului în sistemul bancar și taxarea suplimentară a jocurilor de noroc.
Ministrul Finanțelor: „Creștem taxele de autorizare și toate celelalte taxe conexe pe jocuri de noroc, într-un cuantum foarte important”
„Mărim impozitul suplimentar pentru sistemul bancar, de la 2% la 4% în acest an și la 4% pentru 2026, un impozit temporar. Creștem taxele de autorizare și toate celelalte taxe conexe pe jocuri de noroc, într-un cuantum foarte important, la autorizare ele cresc cu, în cuantum, aproape 30%, dar creșterile sunt pe linie, atât pentru gestionarii jocurilor, cât și pentru jucători”, a explicat Alexandru Nazare.
Ministrul Finanțelor spune că la finalul lunii se va veni și cu un pachet de reducere a cheltuielilor statului.
Ministrul Finanțelor: „Nu există alternativa să nu luăm măsuri”
„Ce pot să garantez este faptul că prin toate măsurile, astăzi este doar prima etapă, prin toate măsurile pe care le vom lua, inclusiv pachetul 2 anunțat de prim-ministru, vom încerca ca aceste măsuri să vizeze în mod egal toate zonele. Adică efortul să fie cumulat, să fie efortul pe cheltuieli, să fie de asemenea important și să-l facem cât mai rapid. Nu puteam să-l facem în nouă zile. Și să știți că nu există alternativa să nu luăm măsuri”, a spus ministrul Finanțelor.
Dacă nu adoptam acest pachet fiscal acum, riscam să pierdem fonduri europene, iar agențiile de rating ne puteau retrograda, ceea ce i-ar fi determinat pe investitori și creditori să ocolească România, spun guvernanții.
Vicepremierul Tánczos Barna: „Această provocare poate fi transformată într-o oportunitate dacă sunt luate deciziile ferme și se implementează reformele necesare”
„Suntem în fața unei provocări majore în ceea ce privește viitorul fiscal-bugetar al țării. Dar această provocare poate fi transformată într-o oportunitate dacă sunt luate deciziile ferme și se implementează reformele necesare pentru a crea un stat mai suplu, un stat care respectă mai mult cetățeanul, un stat care oferă servicii mai bune. Atât Unuiunea Europeană, cât și agențiile de rating cu care am vorbit zilele trecute au spus că primele variante prezentate de România nu sunt suficiente, motiv pentru care am elaborat acest pachet”, a afirmat viceprim-ministrul Tanczos Barna.
Sursa foto: Inquam Photos / George Călin