
Armistiţiul de trei zile cu Ucraina – ordonat de preşedintele rus Vladimir Putin cu ocazia ceremoniilor organizate la Moscova pentru a marca împlinirea a 80 de ani de la victoria Armatei Roşii împotriva Germaniei naziste – a intrat în vigoare în noaptea de miercuri spre joi.
Kievul nu a acceptat acest armistiţiu, cerând în schimb o încetare a focului de 30 de zile.
Cu câteva ore înainte ca ordinul lui Putin să intre în vigoare, Moscova şi Kievul au lansat o serie de atacuri aeriene, provocând închiderea unor aeroporturi în Rusia şi moartea a cel puţin două persoane în Ucraina.
Liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, a respins armistițiul de trei zile anunțat de Rusia și a afirmat că Ucraina nu garantează siguranţa oficialilor străini care se vor afla la Moscova pe 9 mai.
La ceremonii vor fi prezenți lideri din aproximativ 30 de ţări, printre care şi preşedintele chinez Xi Jinping.
În contextul în care Rusia a respins apelul american pentru o încetare a focului timp de o lună, Statele Unite se concentrează pe o soluționare pe termen lung , a declarat vicepreședintele american JD Vance.
El a făcut aceste declarații în cadrul unei dezbateri la Washington sub auspiciile Conferinței de Securitate de la München.
„Rușii cer un anumit set de cerințe, un anumit set de concesii pentru a pune capăt conflictului. Credem că cer prea mult”, a spus JD Vance.
El a adăugat că următorul pas este ca Ucraina și Rusia să fie de acord să trateze direct. „Acesta este următorul pas important pe care am dori să îl facem”, a precizat vicepreședintele american.
JD Vance a mai declarat că Statele Unite și Europa ‘sunt în aceeași echipă’ în pofida diferențelor, afirmând că alianța lor trebuie să ‘evolueze’ în fața noilor provocări de securitate, în special în ceea ce privește Ucraina.